Goda råd för en säker vinter

De flesta av oss tänder säkert ett och annat stearinljus, värmeljus, smällare eller raket under vinter, jul och nyår. Det är viktigt att tänka på riskerna med detta.

Nedan följer ett urklipp från Räddningstjänsten Syds hemsida. För mer information och fler tips kan du själv besöka deras hemsida.

Där finns också information om risker relaterade till exempelvis bad och grillning.

 

Julstämning eller brandrisk

Vi inom räddningstjänsten ser lite annorlunda på julen. Vi vet att under december och januari brinner det som mest i bostäder. Den vanligaste orsaken i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden fattar eld. Ofta saknas kunskap om rätt installation, rätt skötsel eller hur man eldar rätt. I lägenheter är den vanligaste orsaken att en påslagen platta på spisen glöms bort.

Sedan Räddningstjänsten Syd bildades 2006 har vi haft 1,36 bostadsbränder om dygnet perioden 1/12 – 6/1, medan vi har haft 0,86 bostadsbränder om dygnet årets övriga dagar. Bostadsbrandfrekvensen har alltså varit 58 procent högre under jul och nyår än resten av året.

Tända ljus som glöms bort, raketer på vift och tomtebloss i torra granar orsakar också julbränder. Genom att ha koll och rätt utrustning hemma kan du själv se till att inte olyckan händer.
Fungerande brandvarnare, brandsläckare, brandfilt, spisvakt och kunskap ger dig en julstämning som räcker hela helgen!

Söndag den 1 december är det Nordisk Brandvarnardag. Då sluter hela Norden upp för att för att påminna alla att testa sin brandvarnare. Fungerande brandvarnare gör skillnad

Här hittar du de främsta råden för en tryggare jul och vinter. Klicka på bilden för att se våra rekommendationer och vår vinterchecklista som pdf.